Zelfreflectie op het leven
Zelfbeeld onderzoek:
Door zelfreflectie bekijk je hoe je op dit moment in het leven staat en wat je gewenste toekomstbeeld is. Je gaat niet naar een coach om het verleden te veranderen, maar om de toekomst vorm te geven. Mijn werk als ontwikkelingspsycholoog betekent niet dat ik cliënten help, genees of advies geef. Het betekent vooral dat ik een ruimte creëer waarin ze de ‘ketenen’ van zich af kunnen leggen die hen ervan weerhouden om te worden wie ze kunnen of willen zijn. Ik kan mensen niks leren maar ze slechts uitnodigen tot zelfonderzoek, twijfel en keuzes maken. Winston Churchill zei: ‘I do not mind learning, but I don’t want to be taught!’ Net als Churchill leren de meeste mensen liever door zelf te ontdekken dan door iets opgelegd te krijgen. Mijn rol is dus beperkt want eigenlijk niets buiten jezelf kan je ooit geven wat je zoekt. Zelfbeeld onderzoek kan veel groeipotentieel bevrijden. Het neemt je mee naar je eigen zienswijzen, intenties, waarden, normen en keuzes. Zelfonderzoek naar: hoe word ik dagelijks geraakt door de (on)volmaaktheden van het leven? Waar sta ik eigenlijk voor? Wat voor partner wil ik zijn? Wat voor ouder wil ik zijn? Wat voor professional wil ik zijn?
Zelfinzicht:
Uit het lied ‘Is dit nou later?’ van Stef Bos luidt de tekstregel: ‘Ik snap geen donder van het leven ik weet nog steeds niet wie ik ben.’ Jezelf kennen door de ontmoeting aan te gaan. Zelfreflectie is hierbij een krachtig middel. (Helaas zullen sommige mensen nooit iets leren omdat ze alles te vlug ‘begrijpen’) Zelfinzicht betekent jezelf ontmoeten en aanvaarden. Er genoeg van hebben je steeds anders te moeten voordoen. Hèt heerlijke moment van bevrijding: je durft eindelijk kwetsbaarheid en imperfectie te laten zien. Door jezelf hierdoor te omarmen geef je jouw omgeving er iets van mee. Zelfinzicht opent een pad naar verandering. Plots realiseer je: ‘The curious paradox is that when I accept myself just as I am, then I can change’.
Persoonlijk onderhoud:
Door vertrouwdheid met een eenvoudig rechtlijnige manier van denken blijven we in onze comfortcirkel. Circulair denken biedt een perspectief: ‘Is mijn vriend zo weinig thuis omdat zijn vrouw zo moppert en klaagt, of klaagt zijn vrouw omdat hij zo vaak weg is?’ Met louter oorzaak-gevolg- denken pleiten we onszelf graag vrij en geven de ander de schuld. Met een impasse als gevolg. Maar in onze complexe samenleving komen we er niet met simpel lineair denken. Bij gebrek aan zelfreflectie, zelfinzicht en zelfkritiek wordt vaak de ‘zwarte piet’ uitgespeeld. Laten we als hoofdrolspeler vaker verantwoordelijkheid nemen voor een situatie die we zèlf mede creëren. ‘Verbeter je wereld, begint met kritische zelfreflectie’. Persoonlijke onderhoud gedijt door het besef wat we zélf bijdragen.
Mijn toekomstbeeld:
Wat heb ik voor ogen met mijn leven, wat is mijn toekomstbeeld? Zelfreflectie kan helpen bij het beantwoorden hiervan. Velen met een levensdroom leven er niet naar. ‘Ach, dat is toch nooit voor mij weggelegd…’. Ik denk aan de inspirerende speech van Martin Luther King: ‘I have a dream…’, Denk je dat hij toen hij de beroemde woorden sprak dacht: ‘Nou ik ben eigenlijk wel benieuwd of het wat wordt?’ Waar energie naar toe gaat zal zich uiteindelijk manifesteren. Doe eens het volgende gedachte experiment: stel je gaat vanavond slapen en ’s nachts gebeurt een wonder. En dat wonder houdt in dat je je droom gerealiseerd hebt. Maar je weet het niet want je sliep. Waaraan zou jij morgenochtend als je wakker wordt merken dat het wonder heeft plaatsgevonden? Wat zou jij dan anders doen? Waaraan zouden anderen aan jou merken dat het wonder gebeurd is? Laat de antwoorden van dit gedachte experiment jouw stip op de horizon bepalen. Dit perspectief creëer jezelf. Het toekomstbeeld begint bij jouw bereidheid tot zelfreflectie!
Zelfreflectie: Wie wil ik zijn?
Een toekomstgerichte zelfreflectie vraag is: wie wil ik zijn en wat wil ik bijdragen aan iets groters? Het gaat om wat je komt brengen in plaats van halen in je gemeenschap. Veel mensen denken nooit iets wezenlijks te kunnen veranderen en onderzoeken hun mogelijkheden daartoe niet. Zelfreflectie gaat over jouw wordings- en creatieproces. Het gaat niet over ‘wie ben ik’, omdat dit de ervaring geeft van een bevroren ‘ik’. Het gaat over ‘wie kan of wie wil ik zijn?’ Juist in dit wordings- of ontwikkelingsproces ligt je vermogen opgesloten tot volledig leven. Niet zweverig en eindeloos zoekend naar je diepere zelf, maar eenvoudigweg ‘wie wil ik zijn?’ De Postel- retraite biedt mogelijkheid tot zelfonderzoek, zelfinzicht en persoonlijk onderhoud. Je bouwt een eigen brug terwijl je erover heen loopt. Kom en beleef het.
Toe aan een sabbatical of zoektocht naar meer zelfinzicht?
Schrijf jezelf in voor een boeiende zoektocht en ervaar de waarde van zelfreflectie die leidt naar meer zelfinzicht. Ontdek wie je wilt zijn en wat jij wilt bijdragen in je leven. Schrijf je in voor een Postel sessie. of lees meer over het programma.
Waar ben ik: Zelfonderzoek (1) > Zelfreflectie op het leven – zelfbeeld onderzoek