Terug naar Wie wil ik zijn?

Zingeving in mijn leven

Levenswijsheid en inzicht:

We leven in een economie, zoals Kunneman het noemt, van de ‘dikke ik’. We worden in de economie meegezogen zonder voldoende reflectie op persoonlijke zingeving. Kenmerkend zijn de consumptieve mateloosheid, het presteren en concurreren, en de morele onverschilligheid.

Less

We kopen en eten ons ten barsten! We ‘verblijden’ ons met allerlei nutteloze en inferieure producten en diensten. Gestimuleerd door commerciële- en overheidsorganisaties om de economie maar draaiend te houden. Zolang we niet hebben wat we nastreven zijn we ongelukkig door het gemis en zodra we het wel hebben door de verveling. We lijden aan obesitas en onze zolder staat vol afgedankte spullen.Om mee te tellen geldt alleen winnen en de beste zijn. ‘Als je niet mee kunt ligt dat aan jou’. Er wordt de schijn gewekt dat alles maakbaar, perfect en instant aanwezig moet zijn. We leven in een droom dat alles kan en dat kwetsbaarheid uitgebannen moet worden. Allemaal willen we ‘oud’ worden maar accepteren in dit proces geen klachten.

Zingeving van het leven:

zingeving van het leven of zin van het levenTelevisie is het grote amusementspark. We denken dat televisiebeelden, waaronder soaps, de waarheid laten zien en dat het eigen leven niet reëel is. De enige waarheid lijkt van de televisie en social media te komen. Dat leven, die illusie verheerlijken, kopiëren we. Sterker nog, velen ontlenen er de zin van het leven aan. Wie neemt er nog tijd voor een goed boek of goede krant? Integendeel, velen lijden aan info-besitas en zijn verslaafd aan informatieprikkels. Verstrengeld met de smartphone of ipad ervaren we onrust wanneer er geen bereik is. De obsessieve infohonger gaat ten koste van andere zaken: we ontwijken taken die wat langer duren en concluderen aan het einde van de avond dat we tijd hebben weggegooid.

Passie vinden en betekenis geven:

Ons leven, veelal op de automatische piloot, voltrekt zich in een maatschappij die ons in twintig jaar onderwijs klaarstoomt voor het werkzame leven. In een economie gebaseerd op louter opbrengst denken is het hard werken en aan het einde pas genieten. Een idealisering van vooral maar economische groei, in plaats van welzijn. Een weg die leidt tot een soort van slavernij: volgzaam, plichtsgetrouw focussen op presteren, winnen en concurreren tot we omvallen door burn-out of hartfalen. Wat is eigenlijk de zin van mijn leven? Pas als het einde nadert gaan velen nadenken. Heeft mijn leven betekenis gehad? Heeft mijn levensreis zich ontwikkelt zoals ik dat wilde? Heb ik met passie geleefd? Bijna iedereen raadpleegt op het levenseinde het geweten en maakt de (eind)balans op. Voortschrijdend inzicht en levenswijsheid bieden verrassende conclusies over wat belangrijk is. Zingeving is voelen dat we doen in het leven waarde heeft.

De top vijf regrets van terminale mensen wordt aangevoerd door: ‘Ik wou dat ik de moed had gehad mijn eigen leven te leiden en niet het leven dat anderen mij probeerden op te leggen’. Kennelijk trekken we pas op dat moment niets meer aan van wat anderen van ons vinden. Op nummer twee staat: ‘Ik wou dat ik wat minder hard had gewerkt’. Op drie: ‘Ik wou dat ik de moed had gehad mijn gevoelens te uiten’, op vier: ‘Ik wou dat ik contact had gehouden met mijn vrienden’ en op vijf: ‘Ik wou dat ik mezelf had toegestaan gelukkiger te zijn. Jammer dat we pas in staat zijn om onszelf te zijn wanneer we er binnen afzienbare tijd niet meer zullen zijn!

Zingeving; jouw levensreis ontwikkelen:

Velen verdwalen op hun zoektocht naar zingeving en geluk. Ze weten niet waarvoor ze eigenlijk willen gaan. ‘Ja, in ieder geval gelukkig zijn en lijden vermijden’ hoor ik steevast. Maar voel je je happy in de ratrace van onze maatschappij, waarin presteren, consumeren en een dik ego centraal staat? Zaken die slechts tijdelijk bevredigende prikkels zijn en geen écht geluk. Zingeving in je leven begint met bewuste reflectie in vrijheid. Maar zapgedrag en snelle ‘oplossingen’ weerhouden ons van zelfbewust kiezen. Zingeving en welbevinden bloeien op wanneer we ons verbinden aan een hoger doel. Martin Luther King zei: ‘Als een mens niet iets vindt dat de moeite waard is om voor te sterven, dan is hij niet geschikt om te leven’. ‘Wie wil ik eigenlijk zijn?’ Wat is mijn passie, droom en diepste drijfveer? Als je in het leven heen en weer geslingerd bent kun je pas echt bewogen zijn. Doe aan zelfonderzoek op je levensreis. Je leven verdiepen door zingeven, betekenisgeven, passie vinden en verbinding met anderen. Misschien gaat het wel om wat je komt brengen in plaats van halen in je gemeenschap. Wanneer is het tijd voor je ontdekkingstocht naar de bedoeling van jouw leven? De levensreis naar zingeving, kan beginnen in Postel.

IMG_1161

Toe aan een sabbatical en zoektocht naar de zingeving van het leven?

Schrijf jezelf in voor een unieke zoektocht naar zingeving en betekenisgeving. Schrijf je in voor de Postel sessie, of lees meer over het programma.

 

Je bent hier: Wie wil ik zijn?(1)> Zingeving & Betekenisgeving in mijn leven