Wie wil ik zijn?

 

‘Als mens ben je zowel beeld als beeldhouwer: je geeft vorm aan je eigen identiteit…’

Wie wil ik zijn?

 

Ben je wie je wilt zijn is voor mij een kernvraag in het leven.

wie wil ik zijn wie wil je zijn

wie wil ik zijn

Vragen als ‘Wie kan ik zijn?’ of ‘Wie wil ik zijn?’ zijn daarbij voor mij meer uitnodigend om te beantwoorden dan de vraag: ‘Wie ben ik?’

Wie ben ik, geeft mij de ervaring van een bevroren ik. Het kan leiden dat iemand onvoldoende open staat voor wording en ontwikkeling: ‘zo ben ik nu eenmaal’ of ‘zo is het nu eenmaal’.

De potentie ligt juist opgesloten in het zijn, de begrenzing halen we binnen met het is.

Wie kan ik zijn gaat over de potentie van het zijn en jouw keuze over wie je wilt zijn. Het gaat om dat veranderen tot het wezen van het zijn behoort.

Wie je kunt  zijn heeft  te maken met het aanspreken van je vermogens. Wie je wilt zijn gaat over verbeelding en het wenkende perspectief. Wie wil ik zijn, is een vraag die de koers van jouw leven bepaald.

De kernvraag bij mijn zelfonderzoek is: Wie wil (of kan) ik zijn? Deze website geeft je allerlei ideeën bij het beantwoorden van die vraag. Wie wil ik zijn, geeft sturing aan jouw passie en toekomst. Graag ondersteun ik je, door bewustwording, bij het beantwoorden van die vraag.

 

 

 

Gebrek aan zelfreflectie

Gebrek aan zelfreflectie, wat doet het met je? Door zelfreflectie kijk je naar hoe je op dit moment in het leven staat. Je spiegelt het misschien tegelijkertijd aan je gewenste toekomstbeeld. Gebrek aan zelfreflectie belemmert menig persoon in zijn functioneren. Mijn werk als ontwikkelingspsycholoog betekent niet dat ik cliënten help, genees of advies geef. Het betekent vooral dat …

Gelukkig zijn

‘Op het levenspad wil ieder mens gelukkig zijn en lijden vermijden’   Geluk betekent voor mij: in harmonie met jezelf zijn, dankbaar voor je leven zijn. Geluk beleven heeft te maken met een innerlijke houding en een houding van verzoening met jezelf. Dit kun je leren, je kunt erin oefenen. Geluk ontwikkel je door aandacht voor …

Ik en de ander

‘Mensen die zon in andermans leven brengen, zullen zelf ook haar stralen voelen’   Ik denk dat verbondenheid de bepalende factor is voor geluk. Daarom is een belangrijke vraag: wat kan ik voor jou betekenen?  Een groot geschenk dat je een ander kunt geven is oprechte aandacht. In de circulatie van energie komt wat je …

Workshop: ‘Levenskunst’ …mijn steentje in de vijver-van-verbinding…

Workshop:  wat is de kunst van een goed leven? Amerikaanse universiteiten hebben een last lecture traditie. Stel je voor dat je nog één laatste college kon geven aan je studenten, wat zou je dan zeggen? Hoogleraren kiezen dan vaak niet voor het eigen vakgebied, maar voor persoonlijke ontwikkeling, geluk en zingeving. De impact op de toehoorders is …

Zingeving van het leven, betekenisgeving

Zingeving in mijn leven

Levenswijsheid en inzicht: We leven in een economie, zoals Kunneman het noemt, van de ‘dikke ik’. We worden in de economie meegezogen zonder voldoende reflectie op persoonlijke zingeving. Kenmerkend zijn de consumptieve mateloosheid, het presteren en concurreren, en de morele onverschilligheid. We kopen en eten ons ten barsten! We ‘verblijden’ ons met allerlei nutteloze en inferieure …