Mijn verlangen naar eenvoud

‘Fill your life with experiences, not things. Have stories to tell, not stuff to show.’ J.R.R Tolkien

Albert Einstein was ernaar op zoek in de metafysica en astronomie. Johann Sebastiaan Bach in de opeenvolgende muzieknoten die hij componeerde. Piet Mondriaan toen hij zijn rechte lijnen en vlakken schilderde. Alle drie zochten ze naar schoonheid en kracht in de eenvoud.

Zelf zoek ik naar het wezen van een goed leven. Ligt de schoonheid en kracht ook daar in de eenvoud? De eenvoud van het leven: weinig spullen, verplichtingen en afspraken. Je tijd spenderen aan de werkelijk belangrijke dingen: het overbodige schrappen en de blij- en dankbaarheid voelen. Je  thuis voelen in je leven. Een interieurontwerpster formuleerde het als volgt: ‘Als ik ergens binnenkom, wil ik dat het onmiddellijk goed voelt. Dat is waar ik het voor doe. Om dit te bereiken, zijn rust en eenvoud de eerste vereisten, evenals harmonie.’ Toen Sigmund Freud, aan het einde van zijn leven, door een tijdgenoot gevraagd werd naar zijn belangrijkste levensles antwoordde hij: ‘ Me Heimisch voelen in mijn leven’. De eenvoud helpt mij om me  beter thuis te voelen in mijn leven. Zou het jou ook kunnen helpen? Vervolgens wat is voor jou een eenvoudig leven? Verzuip je in spullen, die steeds geld, aandacht en onderhoud vragen? Lopen er teveel projecten op je werk, ligt er teveel druk? Voel je je soms futloos van de afspraakverplichtingen in je agenda? 

Velen gaan voor het onbereikbare ideaal en willen eigenlijk alles. Marketing en media willen hen doen geloven dat ze het geluk kunnen vinden in consumptie. Voortdurend worden we gebombardeerd met het idee dat we eigenlijk tekortkomen. We willen het daarom liefst allemaal. Onbewust wordt ons imaginaire zelfbeeld bestookt en voelt zich verplicht om aan dat ideaal te voldoen. Maar wat wil ik zelf? Wanneer ik mijn verlangen richt op het hebben van dingen leidt dat veelal tot steeds meer willen. Verlangen gericht op betekenisvol zijn, voor een ander, geeft mijn leven veel meer zin. Het gebrek waar jij en ik als mens het meest mee worstelen is niet een ‘gebrek aan hebben’, maar een ‘gebrek aan zijn’. Menigeen raakt hierdoor van zichzelf vervreemd. Men ervaart een complex, rusteloos leven dat ze liever inruilen voor rust en eenvoud. Wat gebeurt er wanneer het leven eenvoudiger wordt? Draagt het bij aan levensgeluk? Wat is het effect van minimalisme, ontspullen, een tiny house, natuur en authenticiteit?

Zelf stapte ik een paar jaar geleden in zo’n  eenvoudiger leven. Mijn scheiding resulteerde in een nieuwe levenshorizon. Wat wil ik behouden, waarvan doe ik afstand? Wat is van werkelijke betekenis? Het minimaliseren gaf mij vleugels. Het bewustwordingsproces hielp bij het maken van keuzes. Ik ben me minder gaan hechten aan materiele spullen. Het wegdoen ervan levert mij tijd, geld en vooral rust op. Wat is voor mij van waarde? De grondtoon bleek vrij- en onafhankelijk te zijn. Een klein, sfeervol energieneutraal houten huis en lage vaste lasten. Een eenvoudig leven waarin ik reis, schrijf, coachwerk doe en tijd spendeer aan mijn dierbaren. Het wegdoen van spullen voelt bevrijdend. Het voelt goed om het leven te leiden dat aansluit bij mijn verlangen. Ik voel me minder gevangen in een maatschappij die mij stimuleert om geld te laten rollen. Een samenleving waarin de huishoudelijke afvalberg zich parallel ontwikkelt aan de economie. Vanzelfsprekend draagt minder kopen bij aan een schonere wereld.

Wat is eigenlijk jouw verlangen? Wil je een eenvoudig of ingewikkeld bestaan. Wil je hard en veel werken of over vrije tijd beschikken? Hecht je aan materie of geniet je van het menselijk contact? Wil je bezit hebben of juist ervaringen delen?  Natuurlijk weet jij of je je thuis voelt in het leven dat je nu leidt. Ik weet niet hoe het bij jou werkt. Maar velen overschatten zichzelf en willen alle borden op iedere stok draaiende houden. De weg van het ego en zijn materiele behoeftebevrediging leidt tot vervreemding en onrust. Het is moeilijk om deze impasse van het ego en zijn mateloosheid te ontstijgen.

 Voel je überhaupt wel een noodzaak om je leven licht en eenvoudig te maken? Wat zou een middenweg voor jou kunnen betekenen? Een dynamisch midden tussen een leven waarin je je wezenlijke behoeften en verlangens koestert zonder dat materialisme, luxe en onnodige wensen de overhand krijgen. Wacht niet te lang want veranderen doe je voordat het noodzakelijk is.

5 reacties

Naar het reactie formulier

 1. test

  • Leo van Gerwen op 16 maart, 2023 om 19:33
  • Reageer

  Mooi Peter!
  Voor mij geldt:
  • Zeven hoofdpunten die mijn kern als verbinding vormen:
  • 1. Volledig leven, met open ogen, bewust en aandacht voor de schoonheid vd wereld. De dorst vd geest/ ziel naar ware verbintenis, gemoedsrust. Geluk is blijven verlangen naar wat je al bezit, dus niet van buiten. Zijn ipv hebben. Het beste in jezelf ontwikkelen;
  • 2. De eenheid van lichaam en geest, het sturen in harmonie. Het erkenen van hoofd en hart. Wees zelf de verandering die je in de wereld wilt zien;
  • 3.ga naar jezelf, zelfkennis, zorg ervoor dat je niet je eigen slaaf bent, zorg dat je jezelf kunt beheersen en je niet laten leiden door wat anderen ervan vinden, zorg voor voldoende zelfvertrouwen. Ontwikkel je intelligentie en kennis;
  • 4.open je hart,liefde is afkomstig vd wereldziel. Geven en dienen. Liefde en passie zijn twee verschillende dingen. Liefde om te accepteren wat is. Liefde is zonder begin en zonder einde, het verankert ons en stelt ons open naar de wereld;
  • 5. De tuin vd ziel. Onze goede en slechte eigenschappen. Het verhaal vd twee wolven, de wolf die je te eten geeft wint. Blijf jezelf verwonderen, daarmee begint wijsheid. Houdt je geloof en vertrouwen
  • 6. Hier en nu. Het juiste evenwicht, gelijkmoedigheid. Zorg dat je echt aanwezig bent, ga op in de ontmoeting met anderen en met de wereld dan ervaren we de wereldziel;
  • 7. Geluk en ongeluk zitten in jezelf: leer je zwakke kanten kennen en liefhebben. Het is jouw kijk of visie op de wereld.
  • zinloosheid ligt op de loer wanneer we onszelf afsluiten van betekenisvolle nieuwe ervaringen, omdat we heel eigenwijs denken alles al te weten. Ik geloof niet dat je alles kunt begrijpen en dat je de zin van het leven volledig uit jezelf moet halen. Je hebt de ander nodig om betekenis te vinden. Dat vraagt om een open en bescheiden houding, en om constante reflectie.
  Warme groet,
  Leo

  • Niekie op 16 maart, 2023 om 16:08
  • Reageer

  Mooi stuk, met veel plezier gelezen!
  Treffende slotzin!

  • Ans op 16 maart, 2023 om 15:32
  • Reageer

  Dag Peter ,
  Ik heb je verhaal met oprechte aandacht gelezen. Ik ben de. Dienden van Joep Veldkamp en heb je hier thuis in de Heurne een keer ontmoet.
  Synchronisiteit heet zoiets .
  Vandaag staat ons huis op funda en ook wij gaan “ op tijd” kleiner wonen zodat we minder werk hebben omdat onze verbouwde boerderij veel werk vraagt. De tuin , t grote huis voor ons tweeën, de b en b runnen enz.
  We willen meer gaan reizen en meer van Europa zien tijdens t leven als een slak of als een God in Frankrijk ?
  We willen een klein appartement kopen in Aalten en of in de omgeving hiervan. Ontspullen en consuminderen. Voelt nu al goed ook al moeten we even ons huis eerst verkopen. We hebben al. Eel opgeruimd en dat voelt al veel beter..
  Het gaat nu goed met ons en we hebben geen lichamelijke klacht dus is ook ons motto : doen nu t nog kan. Lg Ans Engbers ( vriendin van Joep Veldkamp )

  1. Dag Ans,
   lees je bericht nu pas. Dank voor je reactie en een mooie keuze die je maakt.
   Groet aan Joep.
   Lieve gr Peter

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.