Geluk

bellen-blazen-SlideshowWat zijn de universele voorwaarden van geluk? En hoe zorg je dat jouw leven aan zoveel mogelijk van die voorwaarden voldoet? Geluksprofessor Ruut Veenhoven geeft wetenschappelijk onderbouwde tips om echt gelukkig te worden.

Voordelen van geluk
Wat zijn de voordelen van gelukkig zijn? Gelukkige mensen zijn creatiever, werken beter samen, zien meer mogelijkheden, zijn beter geïnformeerd en constructief betrokken bij de gemeenschap. Gelukkige mensen zijn ook minder vaak ziek, gezonder en leven jaren langer.

Geluksonderzoek
Uit het Geluksonderzoek onder 400 respondenten blijkt dat Nederland van jaar tot jaar iets gelukkiger wordt. 71% van de respondenten zegt gelukkig te zijn. Toch blijkt ook dat veel mensen behoefte hebben aan meer geluk.

20% heeft weinig controle over zijn of haar leven
30% voelt zich niet in staat om te dealen met de uitdagingen van het leven
20% mist zingeving in zijn of haar werk
60% twijfelt of hun werk matcht met hun capaciteiten

Hoe word je duurzaam gelukkig?
Maar hoe word je nou echt gelukkig? En zorg je dat je ook duurzaam gelukkig blijft?

-Maak de juiste keuzes
In onze wereld is er een vrijwel oneindig aantal mogelijkheden. Daarom is het belangrijk dat je voor jezelf scherpe keuzes maakt. Focus, stel heldere doelen en kies voor dingen die echt bij je passen.

-Creëer een goede werk-privébalans
Pas op dat je geen workaholic wordt, hou voldoende tijd over voor dingen die je leuk vindt. Dingen ondernemen en nieuwe ervaringen opdoen maakt gelukkig.

-Wees sociaal actief
Deel uitmaken van een groep is erg belangrijk voor levensgeluk. Breng veel tijd door met familie, vrienden en kennissen.

-Zorg voor een sterke financieel-economische positie
Rijk zijn maakt je niet gelukkiger, maar arm zijn maakt wel ongelukkig. Manage je loopbaan dus goed en zorg dat je duurzaam inzetbaar bent.

-Ga om met positieve mensen
Wanneer je omgaat met mopperende, moedeloze mensen word je zelf ook zo. Het omgekeerde is ook waar. Geluk is besmettelijk. Omring je dus zoveel mogelijk met positieve mensen.

-Werk aan je ‘levensvaardigheid’
Gezondheid en vitaliteit maakt gelukkig. Fysiek fitter worden door sport en gezond eten maakt gelukkig. Ook je communicatieve en sociale vaardigheden dragen sterk bij aan je geluksgevoel.

-Kies doelen die bij je ambities passen
Elke actie heeft gevolgen. Kijk goed of die gevolgen passen bij wat voor jou belangrijk is. Wees je dus bewust waar je gelukkig van wordt. Zo kan je je innerlijk kompas afstellen en de goede keuzes maken. Het bijhouden van een geluksdagboek helpt bij de bewustwording en het uitzetten van een gelukkige koers.

Kijk eens op mijn visie van gelukkig zijn en  volledig leven. Wat is geluk voor jou?

landschap

 

2 reacties

  • Bert op 5 juli, 2016 om 15:52
  • Reageer

  Eigenlijk heel eenvoudig allemaal. Maar toch komt het je niet aangewaaid. Je zult er zelf aan moeten werken.

  • Mieke op 5 juli, 2016 om 13:06
  • Reageer

  Ga om met positieve mensen

  Hoi Peter, jij begrijpt natuurlijk wel waarom wij graag naar het verjaardagsfeestje van Marjo komen!
  Dank je wel voor je artikel.

  Liefs, Mieke

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.